Kritika medijskih izviješća s Bliskog istoka i o Bliskom istoku, s posebnim osvrtom na hrvatske medije



VJESNIK PONOVO BRILJIRA


0 komentar(a)


U današnjem Vjesniku ponovo imamo prilike pročitati najnovije povijesne činjenice o najsvetijem mjestu za Židove, koje Vjesnikov novinar mrtav-hladan navodi kao muslimansko sveto mjesto Brdo Hrama!!!

Kojeg Hrama?? Čijeg Hrama? Židovskog Hrama, ako je vjerovati nevažnim detaljima, kao što su tradicija od 3000 godina, arheološki dokazi i pisani dokumenti.

Time Vjesnik svojim čitateljima nastavlja prikazivati svoju verziju tuđe povijesti, i opravdava nastavak svoje primitivne anti-izraelske retorike, koja uključuje okrivljavanje Sharona za početak intifade, jer to je, ipak, muslimansko sveto mjesto.

Drsko i žalosno... ali nikako iznenađujuće.

Oznake:


LICEMJERJE HRVATSKIH MEDIJA


0 komentar(a)

Jučerašnji Vjesnik objavio je gornju vijest s popratnom fotografijom. Prestrašno. Palestinski militanti raketiranjem izraelskih civilnih naselja unose napetost u primirje...??!

Fotografija uz vijest, uz tekst redovna izraelska odmazda ne samo da je izvađena iz konteksta, nego služi kao opravdanje za napade na izraelske civile, a isto tako lažno predstavlja akcije izraelske vojske, jer sugerira da je svaki napad na izraelske civile ili vojsku redovito popraćen odmazdom u vidu rušenja palestinskih kuća.

I što to znači
Izrael će pojačati vojne operacije u pojasu Gaze?
Koje vojne operacije? S obzirom da se šef Reutersovog deska za Izrael zove Nidal Al-Mughrabi, a da je dopisnik Vjesnika za Bliski Istok, Salih Konjhodžić, koji se javlja iz Ankare, ovakva konstrukcija vijesti ne čudi.

Ovakvo izvješćivanje nikako nije iznimka nego pravilo, a upravo Vjesnik prednjači u tome. U nedavnom razgovoru sa Amosom Ozom, takodjer objavljenom u Vjesniku, Amos Oz je citiran da je izjavio:
Nije problem u zidu, nego je pitanje zašto zid prolazi posred Palestine?
Naravno, Vjesnikov novinar, kao i većina njegovih hrvatskih kolega, ima potpunu slobodu u konstruiranju vijesti i citata, jer je opće poznata stvar da su jadni Palestinci žrtve agresije...itd.

Oznake:


Impresum: