Kritika medijskih izviješća s Bliskog istoka i o Bliskom istoku, s posebnim osvrtom na hrvatske medijeFOTOGRAFIJA GOVORI VIŠE OD RIJEČI?


0 komentar(a)

Danas se dogodio teroristički napad u Haderi i ABC News je o tome objavio vijest, zajedno s fotografijom ove uplakane djevojčice.

U naslovu članka stoji:
Blast Kills 5 Israelis, Erodes Peace Hopes
Podnaslov:
Palestinian Suicide Bomber Kills Five Israelis, Damaging Peace Hopes After Gaza Pullout

A caption ispod fotke kaže:
Rahama Abu Zeid cries next to a picture of her 20-year-old brother Hassan Abu Zeid at the family house in the West Bank town of Qabatiyeh Wednesday Oct. 26, 2005. His name was announced over a bullhorn in Qabatiyeh, residents said, as the suicide bomber that blew himself up earlier at a falafel stand in an open-air market in the Israeli city of Hadera killing himself and five Israelis in the deadliest attack in Israel in more than three months. The Palestinian Islamic group Islamic Jihad claimed responsibility for the attack. (AP Photo/Mohammed Ballas)

ABC News
Da to nije prvi put svjedoči IsraellycoolRachel Thaler, aged 16, was blown up at a pizzeria in an Israeli shopping mall. She died after an 11-day struggle for life following a suicide bomb attack on a crowd of teenagers on 16 February 2002.

Even though Thaler was a British citizen, born in London, where her grandparents still live, her death has never been mentioned in a British newspaper.

Rachel Corrie, on the other hand, an American radical who died in 2003 while acting as a human shield during an Israeli anti-terror operation in Gaza, has been widely featured in the British press. According to the Guardian website, she has been written about or referred to on 57 separate occasions in the Guardian alone, including three articles the Saturday before last.

The cult of Rachel Corrie doesn’t stop there. Last week the play, My Name is Rachel Corrie, reopened at the larger downstairs auditorium at the Royal Court Theatre (a venue which the New York Times recently described as ‘the most important theatre in Europe’). It previously played to sold-out audiences at the upstairs theatre when it opened in April. (It is very rare to revive a play so quickly.)...

The Spectator

The Rachel Corrie CantataProšle je godine partner, ili posebni gost, na Frankfurstkom sajmu knjiga bio Arapski svijet. Mediji su uredno izvijestili o tome da je dana 6. listopada otvoren, 56. po redu i po broju izlagača dotad najveći, Frankfurtski sajam knjiga... Ovdje donosimo Iskonovo izviješće ne da bi ga stavili pod povećalo, već jer je dostupan na internetu i već na hrvatskom jeziku. Intonacija i sadržaj velike većine hrvatskih i svjetskih medija bili su u sličnim tonovima. Najviše se pažnje posvećivalo sudjelovanju arapskih zemalja i dijalogu između islama i zapada.
'Počasni gost' ovogodišnjeg Sajma je Arapski svijet i u okviru tog programa u Frankfurtu gostuju dvadeset i dvije zemlje iz Arapske lige, odnosno, više od 200 autora iz tih zemalja.

Sajam je otvorio njemački kancelar Gerhard Schröder, zajedno s tajnikom Arapske lige Amrom Musom. Oba su političara u svojim govorima na svečanom otvorenju istaknuli važnost ovakvih događaja za promicanje dijaloga kultura zapadnog i arapskog svijeta. Tom je prilikom kancelar kritizirao one koji na arapski svijet gledaju s predrasudama i istaknuo prisutnost izdavača i autora iz arapskih zemalja kao priliku da se to ispravi.
Na tom se sajmu, međutim, po prvi put pojavila i antisemitska literatura i to upravo na izložbenom prostoru arapskih zemalja, u pozadini fanfara, koje su veličale dijalog između zapada i Eruope. S obzirom da se takva slika nikako nije uklapala uz fanfare, bilo je valjda naljakše pred njom zatvoriti oči. Posljedica: oba je slika u medijima ostala nezabilježena. Došao je i 57. Sajam knjiga u Frankfurtu...

Frankfurtski sajam knjiga 2005. - mogućost ispravljanja starih grešaka

Da li su Nijemci naučili nešto od prethodnog Sajma? Što se događa na ovogodišnjem sajmu i kako je medijski pokriven?
U dvorani 5, u kojoj su izlagale arapske zemlje, radio Deutche Welle, kao i njemačko ministarstvo vanjskih poslova, izlagala je i Islamska Republika Iran, na izloženom prostoru velikom kao izložbeni prostori svih arapskih zemalja na Sajmu.

Osim djela iranske književnosti, iranci su sa sobom donijeli i antisemitske pamflete na engleskom jeziku, koje, začudo, nitko od ostalih izlagača u dvorani, kao ni medija, koji su pratili izložbu nije vidio.
Na blogu Protokoli cionskih mudraca može se pročitati dojmove jednog od brojnih posjetitelja ovogodišnjeg sajma o iranskom dijelu izložbe.

JTA

Zombietone News o ovogodišnjem Sajmu


RACHEL...


0 komentar(a)


CRTICA IZ HRVATSKIH MEDIJA


0 komentar(a)

Jučer je, na cesti za Gush Etzion, izvršen teroristički napad Brigada mučenika al Akse (krilo Fataha) na ljude, koji su čekali prijevoz za Gush. Naslovi o tom dogašaju u hrvatskim medijima - nula.

Kao odgovor na taj događaj, Izrael je prekinuo kontakte s Palestincima (još od Osla, Palestinci u mirovnom procesu imaju i neke obveze - npr. boriti se protiv terorizma na svom teritoriju, da ne govorimo o razoružavanju vlastitih pripadnika; naime, Fatah, čije su krilo i Brigade mučenika al Akse, je još uvijek vladajući pokret Palestinskoj Samoupravi).

Danas, naslov u Večernjaku: Izrael prekinuo sigurnosne kontakte s Palestincima

Što je u pitanju: inercija, intelektualna ljenost, bezmozgovno copy/paste s linkova HINA-e, ili Al Jazeere, politički aktivizam? Niti znam, niti me, iskreno govoreći zanima. Niti bi me trebalo zanimati. Ono što mene zanima jest slika, koja se ovakvim neodgovornim novinarstvom gradi o Izraelu. A znam kakva se slika gradi, jer sam donedavno i živjela u Hrvatskoj i imam još uvijek i mnogo prijatelja i poznanika u Hrvatskoj... a to su redom ljudi, koji nemaju negativno stajalište o Izraelu... ali su zbunjeni tom slikom.

Što li tek misle oni, kojima Izrael nije simpatičan?

Tko će snositi odgovornost za (ne)namjerno negativno portretiranje Izraela i moguće posljedice?

Oznake:


Impresum: