Kritika medijskih izviješća s Bliskog istoka i o Bliskom istoku, s posebnim osvrtom na hrvatske medijeHONEST REPORTING


0 komentar(a)Priča prva

Pobjeda Hamasa, manja pomoć EU-a
Link na članak iz Vjesnika

Hamas je preuzeo upravu nad najvećim gradovima koji imaju više od 1,1 milijun stanovnika

ANKARA (Od Vjesnikova dopisnika) - Četvrta runda palestinskih lokalnih izbora, održanih u četvrtak navješćuje vrlo znakovitu izbornu pobjedu pokreta Hamas, a time i nova burna zbivanja na srednjoistočnoj političkoj sceni.

Mnogi analitičari tumače to kao loš predznak za vladajući Fatah i njegovog vođu Mahmouda Abbasa koji će se na općim parlamentarnim izborima 25. siječnja suočiti s još jedinim testom vlastite popularnosti.

Prema podacima Središnjeg palestinskog izbornog povjerenstva, Fatah vodi u 121 gradova i sela, a Hamas u 81. Međutim, Hamas je preuzeo lokalnu upravu nad najvećim gradovima koji imaju više od 1,1 milijun stanovnika. Među njima su i tri od šest gradova na Zapadnoj obali - Jenin, Qalqiliya i Nablus. U mjestima gdje je pobijedio Fatah živi oko 700.000 Palestinaca, odnosno 400.000 manje.

Fatah je, što je posebno značajno, izgubio vladajuće pozicije u Pojasu Gaze. Stoga bi četvrta, posljednja runda palestinskih lokalnih izbora, mogla poslužiti i kao prvi politički barometar uspjeha ili neuspjeha palestinskih stranaka na predstojećim općim parlamentarnim izborima.

U takvoj situaciji, kad su slijedom optužbi za korupciju uzdrmani sami temelji Fatahove opstojnosti na palestinskoj političkoj sceni, Abbasovom glavnom stožeru trebat će mnogo političkog umijeća da se održi na kormilu trenutačno nepostojeće palestinske države.

U Izraelu, gdje Fatah uživa potporu, spremni su, kako se čini, prihvatiti rezultate palestinske političke zbilje.
Za boravka u Tel Avivu, povjerenik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana je izjavio da bi EU, inače najveći donator palestinskih vlasti, mogla smanjiti pomoć pobijedi li islamistički pokret Hamas na parlamentarnim izborima idućega mjeseca.

»Teško je očekivati da nam stranke koje ne osuđuju nasilje i u tome ustraju budu partneri«, rekao je Solana novinarima. Palestinski ministar Saeb Erekat ocijenio je Solaninu izjavu »neprihvatljivom« jer predstavlja »izravno miješanje u naše unutarnje stvari«.
Dakle, Hamas polako, ali sigurno osvaja sve više vlasti u Palestinskoj Samooupravi.

Izrael je odlučio prihvatiti volju palestinskih glasača.

Europa, je dugo odbijala staviti Hamas na listu terorističkih organizacija i razlikovala vojno i civilno krilo Hamasa i dozvoljavala priljev novca na Hamasove račune, ako su bili za razne socijalne programe (iako svaki strucnjak za teorirtam-početnik... ovdje ne račuam tzv. stručnjake, kao što je wanabee anarhist, ali s plaćom iz raznih proračuna - Pavle Kalinić zna da je socijalna djelanost islamističkih organizacija zapravo da'wa, ili način regrutacije novh članova): sad je Europa, a vjerojatno nakon neugodnih iskustava na svom kontinentu u Madridu i Londonu, ipak pokazala zabrinutost za jačanj Hamasa i spremna je zavrnuti slavine, iz kojih su se, proteklih godina, goleme količine novca slijevale, između ostalog, i u korumpirane političarske džepove (što je i pogodovalo dolasku nekorumpiranog Hamas ana vlast), ali i u terorističke riznice, čime je Europa postala neizravno odgovorna za smrt izraelskih civila.

Saeb Erakat, očekivan, izražava nezadovoljstvo... a sad, priča druga...Priča druga

Novi uzlet Bibija zabrinuo Palestince
Link na članak iz Vjesnika

ANKARA (Od Vjesnikova dopisnika) - Bivši izraelski premijer Benjamin Netanyahu - Bibi (56) preuzeo je na stranačkim izborima vodstvo Likuda. On je nakon 98 posto prebrojanih glasova dobio 44,6, a njegov glavni suparnik, aktualni šef diplomacije Sylvan Shalom 33 posto glasova. Treći ozbiljniji kandidat Moshe Feiglin, osvojio je naklonost 15 posto stranačkih delegata.

Bibijeva pobjeda, iako očekivana, pokazuje polariziranje snaga na izraelskoj političkoj sceni. Naime, za razliku od premijera Ariela Sharona, Netanyahu je najavio zauzimanje vrlo čvrstog stava prema bilo kakvom povlačenju židovske države s okupiranih palestinskih teritorija.

Netanyahu je, kratko nakon izborne pobjede, obećao jačanje stranke. Rekao je kako s optimizmom gleda na prijevremene izbore. Bibi nije zaboravio i svog glavnog rivala premijera Ariela Sharona. Zaželio mu je što brži oporavak nakon pretpljenog lakšeg moždanog udara, ali ne i izbornu pobjedu.

Hoće li Netanyahu uspjeti pomrsiti račune Sharonu, ne ovisi toliko o njemu, koliko o zdravstvenom stanju njegovog političkog protivnika. U svakom slučaju, s Bibijem Likud postaje agresivniji u borbi za vlast, a Palestinci zabrinutiji.

Netanyahu je rođen u Tel Avivu 1949. Od 1967. do 1973. bio je vojnik i komandoski časnik. Njegov politički uspon počinje 1984. kad je postavljen na dužnost šefa izraelske misije pri UN-u. Četiri godine kasnije, ušao je u Knesset (parlament) i vladin kabinet. Netanyahu je 1996. postao premijer da bi 1999. izgubio opće izbore. Kratko vrijeme obnašao je dužnost šefa diplomacije (2002.-2003.), a potom ministra financija (2003.-2005.). Sa suprugom Sarom ima dvoje djece.
Iako su Izraelci spremni prihvatiti Hamas na vlasti, Palestinci, osim što se ponekad znaju raznijeti među izraelskim civilima još bi Izraelu birali i Vladu. Oni su zabrinuti usponom Netanyahua, koji je, poštujući ono, što je Rabin potpisao, iako se s tim nije osobno slagao, prepustio Palestincima, od svih izraelskih premijera, najviše teritorija na samoupravu.

Za razliku od terorističkog Hamasa, Netanyahu je negdje na potezu od desnog centra do umjerene desnice, političar iz demokratskog društva, koji se desni centar do meka desnica, koji pštuje preuzete obveze, iako se s njima osobno ne slaže... što je, u krajnjoj liniji, njegovo legitimno pravo. Ipak, Konjhodžić mora naglasit da su Palestinci zabrinuti njegovim izborom. Zanimljivo je kako je sam Sharon odjednom postao poželjni umjerenjak.

Nakon svih ovih godina demoniziranja Izraela od strane novinara, a što je počelo Drugom intifadom, meni se pale alarmne lampice, kad novinari, a i europski političari, počnu nekog izraelskog političara tapšati po ramenima... nadam se da će Bibi dobiti izbore i da će ga, za to vrijeme, pratiti samo prijekori licemjerne Europe i (gotovo) zločinačkog novinarstva (vidjeti slučaj al Dura).

Novi simbol Crvenog križa više nije križ, već crveni kvadrat s bijelim unutrašnjim poljem, odlučeno je na međunarodnoj konferenciji na kojoj je 192 zemalja potpisnica Ženevske konvencije pristalo na promjenu simbola ove humanitarne udruge i time otvorilo put Izraelu da joj se pridruži nakon šest desetljeća odbijanja ulaska.
Netočno. Crveni kristal izglasovan je kao dodatni simbol Međunarodne federacije - uz postojeće križ i polumjesec.
Promjena simbola rezultat je nastojanja da se okonča nesporazum Sirije i Izraela, kao i svih budućih sukoba između zemalja koje su do sada koristile simbol crvenog križa ili crvenog polumjeseca. Izraelska služba spašavanja Magen David Adom, koja je ranije koristila crvenu Davidovu zvijezdu za obilježavanje hitne pomoći i medicinskih radnika, moći će u humanitarnim misijama po svijetu i dalje stavljati crvenu zvijezdu u sredinu novog simbola, dopusti li to zemlja domaćin.
Netočno. Ne postoji nikakav sukob Sirije i Izraela oko simbola, već samo problem arapskih i islamskih zemalja, kojima smeta davidov štit / zvijezda još od 1949., a ostatak članstva licemjerno prešućuje ova dvostruka mjerila. Jer, polumjesec je dozvoljen već više od stoljeća, iako sam križ uopće nije bio zamišljen kao religijski simbol.

Sukob između Sirije i Izraela izbio je kada Sirija nije željela izglasovati uvođenje dodatnog simbola ni nakon međusobnog priznanja izraelskog Crvenog Davidovog štita i palestinskog Crvenog polumjeseca, jer su sad Sirijci željeli dodatne ustupke od Izraela (da Izrael dozvoli ekipe sirijskog Crvenog polumjeseca na Golanu).
Izglasavanje novog simbola nije prošlo bez oporbe. Sirija je odbila prihvatiti novi simbol sve dok se u Damasku ne omogući pristup humanitaraca sirijskim građanima u visoravni Golan, koja je pod izraelskom okupacijom od 1967. godine.
Konačno.
Brojne muslimanske zemlje pokušale su zaustaviti ulazak Izrael u humanitarnu organizaciju Crveni križ, no dvije trećine glasova ipak su bile pozitivne za promjenu starog simbola.
Brojne muslimanske zemlje pokušale su spriječiti uvođenje dodatnog simbola, što je tek preduvjet za mogućnost primanja Izraela u ovu organizaciju, a radi dvostrukih standarda - jednih za sve ostale, a drugih za Izrael.

O tome da li će Izrael uspjeti postati član, nakon 60 godina pokušavanja, čak i pod ovakvim, za Izrael pomižavajućim uvjetima, tek ćemo vidjeti.

Link na vijest u Večernjaku

Na Protokolima cionskih mudraca, 25. studenog donijeli smo vijest o konačnom primanju izraelskog Crvenog Davidovog štita u Međunarodnu federaciju Crvenog križa i polumjeseca, a koji bi bio moguć kad bi federacija izglasovala upotrebu novog, neutralnog simbola, koji bi Izrael MORAO koristiti, a ostali MOGLI.

Današnji pak Večenrnjak tu vijest donosi u slijedećem formatu:

Diplomati 192 zemlje, potpisnice Ženevskih konvencija, sastali su se u Ženevi kako bi izglasali odluku o promjeni simbola Međunarodnoga crvenoga križa (ICRC).
Predstavnici ICRC-a smatraju da organizacija umjesto sadašnjeg znaka crvenoga križa treba dobiti novi neutralni simbol, koji će biti prihvatljiv svim zemljama.

Izrael

Ako diplomati prihvate prijedlog ICRC-a, tu će organizaciju ubuduće predstavljati znak crvenog romboida na bijeloj pozadini, odnosno crveni kristal, kako ga službeno nazivaju predlagači. Trenutačno, prema Ženevskim konvecijama, u svijetu su službeno priznata dva simbola koja pružaju zaštitu liječnicima i humanitarnim radnicima u kriznim situacijama – crveni križ i crveni polumjesec.

Te simbole odbija upotrebljavti Izrael, koji ima simbol crvene Davidove zvijezde, nepriznate međunarodnim konvencijama, zbog čega ta zemlja nije članica ICRC-a. Od 1863., kada je crveni križ određen za neutralni simbol, pa do danas više je zemalja pokušavalo uvesti svoje posebne simbole, ali ICRC to nije dopuštao.


Ostatak vijesti na Večernjakovom linku

Vijest je okrenuta naopako. Crveni križ je, od početka, upotrebljavao križ. Osmanlije su počeli upotrebljavati polumjesec pa je i taj znak prhvaćen.

Ulasku Izraela u Federaciju protive se arapske države, a koje su prethodni primljene u federaciju i to tumače svojim odnosom prema židovskom simbolu, kao onom, za njih neprihvatljivom.Takvo njihovo objašnjenje prihvaćaju u Federaciji bez problema.

U međuvremenu je i Iran (za vrijeme šaha) htio upotrebljavati crvenog lava i Federacija je takvo rješenje - prihvatila.

U centru problema nije simbol, koji bi Izrael koristio, već neprihvaćanje Izraela kao takvog, od strane arapskih zemalja, a što Federacija prihvaća kao dovoljni argument.


TERORIZAM U NETANIJI PREMA AP-u


0 komentar(a)

Danas se, ispred shopping centra u Netaniji, raznio bombas-samoubijica, ubivsi, pri tome, 5 ljudi i ranivsi vise od 50, od cega 4 tesko.

Da nije bio primijecen i zaustavljen na ulazu, broj zrtava bio bi daleko veci.

AP objavljuje vijest u slijedecem kontekstu:

Link na Israellycool

UN se i ovaj put pokazao u pravom svjetlu, kada je odbio osuditi ovaj najnoviji teroristički napad:


Impresum: