Kritika medijskih izviješća s Bliskog istoka i o Bliskom istoku, s posebnim osvrtom na hrvatske medije



FOTOGRAFIJA GODINE 2004


E-mail this post



Zapamti me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...





Ova fotografija nije objavljena u hrvatskim dnevnim novinama. Zapravo, nije objavljena niti u jednim dnevnim novinama. Iako je moguće da je ova žena počela plakati prije susreta s fotoreporterima, njezin položaj -sama, pokraj grafita na engleskom - sugerira da je scena izrežirana, kako bi postigla maksimalni emotivni doživljaj kod zapadnjačke publike. Izgleda da ovi fotoreporteri nisu ' jednostavno dokumentirali svakodnevicu', nego su je kreirali - bilo aktivno (tražeći je da pozira) ili pasivno (dozvoljavajući da budu manipulirani, njenim poziranjem za kameru).

I više od toga, novinari željno traže ovakve scene, zato što je slika "Palestinaca koji pate zbog izraelskih nedjela", postala glavna tema u izvještavanju ovog sukoba, za veliku većinu zapadnih medija.Stvarni ili režirani, ovakvi prizori su prečesto prikazani izvan konteksta, kao što ova fotografija pokazuje.

"Patnje Palestinaca" se dalje navode, kao glavni uzrok "očaja", koji se redovno koristi da bi se objasnio, ili čak opravdao palestinski terorizam.

Arnold Roth, čija je 15-godišnja kćerka ubijena u Sbarro piceriji u Jeruzalemu, apelira protiv pasivnog prihvaćanja ovakvih poruka od strane medija:
"Sve što sam naučio o palestinskim teroristima, nakon što je moja kćer, Malki , ubijena, govori mi da je "očaj" zadnja riječ koja ih opisuje. Ti ljudi slave, raduju se, ekstatični su, u trenutku kada provode svoj satanski ubilački čin masovnog ubojstva.Idući put kada budete slušali o "očaju", sjetite se ove fotografije stare Arapkinje, koja plače po narudžbi okupljenih paparazzija. Mi i naši susjedi, svi smo izmanipulirani, od strane urednika, novinara i reportera na terenu."
Honest Reporting


0 odgovor(a) na “FOTOGRAFIJA GODINE 2004”

Komentiraj

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 


Impresum: