Kritika medijskih izviješća s Bliskog istoka i o Bliskom istoku, s posebnim osvrtom na hrvatske medije



KASAMI I PROBIJANJE ZVUČNOG ZIDA IZNAD GAZE


E-mail this post



Zapamti me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...



Prije nekoliko dana pozornost svjetskih medija privukla je vijest o nadzvučnim preletima izraelskog ratnog zrakoplovstva nad Pojasom Gaze. Tako su i hrvatski mediji posvetili svoj prostor toj vijesti, kao i nepotvrđenim podacima o tome da takvi preleti štete psihičkoj stabilnosti palestinske djece. Ovaj put, svojim nas je baroknim stilom uveselio Feral:
SADISTIČKE METODE IZRAELSKE VOJSKE

"ZVUČNIM BOMBAMA" NA PALESTINCE

Nakon što su izraelske vlasti iselile Izraelce iz pojasa Gaze, vojska te zemlje dobila je priliku za iskušavanje nove, krajnje sadističke metode mučenja palestinskih civila. Ta se metoda sastoji od takozvanih "zvučnih bombi", odnosno probijanja zvučnog zida letenjem avionima vrlo nisko iznad naselja. Palestinci su zvuk usporedili s "potresom ili ogromnom bombom", a njegov efekt kao "udar zračnog zida" koji uzrokuje bol u ušima, krvarenje iz nosa i "drhtanje iznutra". Prema riječima lokalnih liječnika i psihijatara i službenika Ujedinjenih naroda, zvučne bombe, kojima izraelska vojska terorizira palestinske civile već više od tjedan dana, uzrokuju strah, panične napade kod djece, grčenje mišića, privremeni gubitak sluha, probleme s disanjem, nesanicu, iscrpljenost i pobačaje, kojih se broj znatno povećao posljednjih dana. Osim toga, zvučni udari izazvali su i brojna napuknuća zidova i pucanje prozorskih stakala.

U samo tjedan dana Izraelci su u pojasu Gaze izveli 30-ak ovakvih napada. Prema riječima psihologa Programa za mentalno zdravlje u Gazi Eyada El Sarraja, "stres izazvan zvučnim udarima je fenomenalan – ljudi odu na spavanje, a Izraelci započnu s napadima iza ponoći, a zatim svakih sat–dva. Kada ponovno pokušate zaspati, započne novi napad. Budući da se to dešava svaku noć postajete iscrpljeni, užasno napeti i stalno čekate novi napad". Jedan je svjedok rekao da mu se činilo kao da je "usred bombe" i da je mislio da je cijela ulica srušena.

Izraelski je vojni vrh, pak, s nevjerojatnim cinizmom izjavio da su napadi zvučnim bombama usmjereni na "slom civilne podrške naoružanim palestinskih grupama", te da oni zapravo štite civile: "Pokušavamo poslati poruku na način koji ne škodi ljudima, pazimo da nikog ne ozlijedimo, a nismo kao teroristi koji pucaju u civile", nonšalantno su objavile izraelske vlasti.

Naravno, niti jedna riječ (barem iz dijela, koji je došao do mene) ne uzima u obzir kontekst samih letova (legitiman odgovor na svakodnevno lansiranje Kasam raketa s područja Palestinske uprave - pojasa Gaze). Za razliku od nadzvučnih letova. Kasami ubijaju...

Posljedice udara Kasama
Još posljedica udara Kasama
Udar Kasama - pogled izvana

Znanstvenici za mir na Bliskom istoku (Scholars for Peace in the Middle East) prozvao je Psihologe za društvenu odgovornost (Psychologists for Social Responsibility), a u svezi njihove izjave da su nadzvučni letovi zapravo vid psihološkog rata protiv stanovništva pojasa Gaze. Psiholozi su u izjavi izrazili i zabrinutost da će ovi letovi povećati ionako visoku razinu stresa i psiholoških poremećaja uvjetovanih stresom kod civilnog stanovništva Pojasa. Psiholozi, doduše, priznaju da su preleti odgovor na lansiranje Kasama po izraelskim naseljenim mjestima i gradovima. Njihova izjava završava tvrdnjom da će mir na Bliskom istoku postati moguć tel uspostavom
...nezavisne, teritorijano neprekinute palestinske države na području Zapadne obale i Gaze s Jeruzalemom kao glavnim gradom.

Znanstvenici za mir na Bliskom istoku (SPME) zabrinuti su ovakvom izjavom, koja je prezentirana u američkom Kongresu. Ona osuđuje izraelsku politiku bez je u njoj objašnjen kontekst madzvučnih preleta. Istovremeno, svoju izjavu o štetnosti preleta na psihološko stanje stanovnika Pojasa ova udruga temelji na neobjektivnim izvorima. Najvažnije, ovakva izjava zloupotrebljava provesionalne kredencije u političke svrhe.

Kontekst preleta je jasan. Oni su odgovor na lansiranje Kasama prema izraelskim naseljenim mjestima i gradovima. Neimenovani izraelski dužnosnik izjavio je da će šreleti prestati kad prestane lansiranje Kasama. Također je jasno da preleti ne ubijaju - Kasami, su naprotiv, smrtonosno oružje. Ta razlika nije spomenuta u izviješću ove Udruge.

Na drugoj strani i same tvrdnje o visokoj zdravstvenoj štetnosti preleta su sumnjivi. Izjava nigdje ne pruža dokaze o navodnoj štetnosti - kako kratkoročnoj, tako i dugoročnoj. U stvari, Udruga koristi podatke jednog jedinog palestinskog psihijatra Štoviše, taj isti psihijatar često je citiran u medijima kao branitelj samoubilačkih napada - o tome je Honest Reporting nedavno objavio i izviješće.


0 odgovor(a) na “KASAMI I PROBIJANJE ZVUČNOG ZIDA IZNAD GAZE”

Komentiraj

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 


Impresum: