Kritika medijskih izviješća s Bliskog istoka i o Bliskom istoku, s posebnim osvrtom na hrvatske medijeMEDIJI NA FRANKFURTSKOM SAJMU KNJIGA - DIO II.


E-mail this postZapamti me (?)All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...Prošle je godine partner, ili posebni gost, na Frankfurstkom sajmu knjiga bio Arapski svijet. Mediji su uredno izvijestili o tome da je dana 6. listopada otvoren, 56. po redu i po broju izlagača dotad najveći, Frankfurtski sajam knjiga... Ovdje donosimo Iskonovo izviješće ne da bi ga stavili pod povećalo, već jer je dostupan na internetu i već na hrvatskom jeziku. Intonacija i sadržaj velike većine hrvatskih i svjetskih medija bili su u sličnim tonovima. Najviše se pažnje posvećivalo sudjelovanju arapskih zemalja i dijalogu između islama i zapada.
'Počasni gost' ovogodišnjeg Sajma je Arapski svijet i u okviru tog programa u Frankfurtu gostuju dvadeset i dvije zemlje iz Arapske lige, odnosno, više od 200 autora iz tih zemalja.

Sajam je otvorio njemački kancelar Gerhard Schröder, zajedno s tajnikom Arapske lige Amrom Musom. Oba su političara u svojim govorima na svečanom otvorenju istaknuli važnost ovakvih događaja za promicanje dijaloga kultura zapadnog i arapskog svijeta. Tom je prilikom kancelar kritizirao one koji na arapski svijet gledaju s predrasudama i istaknuo prisutnost izdavača i autora iz arapskih zemalja kao priliku da se to ispravi.
Na tom se sajmu, međutim, po prvi put pojavila i antisemitska literatura i to upravo na izložbenom prostoru arapskih zemalja, u pozadini fanfara, koje su veličale dijalog između zapada i Eruope. S obzirom da se takva slika nikako nije uklapala uz fanfare, bilo je valjda naljakše pred njom zatvoriti oči. Posljedica: oba je slika u medijima ostala nezabilježena. Došao je i 57. Sajam knjiga u Frankfurtu...

Frankfurtski sajam knjiga 2005. - mogućost ispravljanja starih grešaka

Da li su Nijemci naučili nešto od prethodnog Sajma? Što se događa na ovogodišnjem sajmu i kako je medijski pokriven?
U dvorani 5, u kojoj su izlagale arapske zemlje, radio Deutche Welle, kao i njemačko ministarstvo vanjskih poslova, izlagala je i Islamska Republika Iran, na izloženom prostoru velikom kao izložbeni prostori svih arapskih zemalja na Sajmu.

Osim djela iranske književnosti, iranci su sa sobom donijeli i antisemitske pamflete na engleskom jeziku, koje, začudo, nitko od ostalih izlagača u dvorani, kao ni medija, koji su pratili izložbu nije vidio.
Na blogu Protokoli cionskih mudraca može se pročitati dojmove jednog od brojnih posjetitelja ovogodišnjeg sajma o iranskom dijelu izložbe.

JTA

Zombietone News o ovogodišnjem Sajmu


0 odgovor(a) na “MEDIJI NA FRANKFURTSKOM SAJMU KNJIGA - DIO II.”

Komentiraj

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 


Impresum: