Kritika medijskih izviješća s Bliskog istoka i o Bliskom istoku, s posebnim osvrtom na hrvatske medije



NASTAVAK SAGE O CRVENOM KRISTALU U VEČERNJAKU


E-mail this post



Zapamti me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...





Novi simbol Crvenog križa više nije križ, već crveni kvadrat s bijelim unutrašnjim poljem, odlučeno je na međunarodnoj konferenciji na kojoj je 192 zemalja potpisnica Ženevske konvencije pristalo na promjenu simbola ove humanitarne udruge i time otvorilo put Izraelu da joj se pridruži nakon šest desetljeća odbijanja ulaska.
Netočno. Crveni kristal izglasovan je kao dodatni simbol Međunarodne federacije - uz postojeće križ i polumjesec.
Promjena simbola rezultat je nastojanja da se okonča nesporazum Sirije i Izraela, kao i svih budućih sukoba između zemalja koje su do sada koristile simbol crvenog križa ili crvenog polumjeseca. Izraelska služba spašavanja Magen David Adom, koja je ranije koristila crvenu Davidovu zvijezdu za obilježavanje hitne pomoći i medicinskih radnika, moći će u humanitarnim misijama po svijetu i dalje stavljati crvenu zvijezdu u sredinu novog simbola, dopusti li to zemlja domaćin.
Netočno. Ne postoji nikakav sukob Sirije i Izraela oko simbola, već samo problem arapskih i islamskih zemalja, kojima smeta davidov štit / zvijezda još od 1949., a ostatak članstva licemjerno prešućuje ova dvostruka mjerila. Jer, polumjesec je dozvoljen već više od stoljeća, iako sam križ uopće nije bio zamišljen kao religijski simbol.

Sukob između Sirije i Izraela izbio je kada Sirija nije željela izglasovati uvođenje dodatnog simbola ni nakon međusobnog priznanja izraelskog Crvenog Davidovog štita i palestinskog Crvenog polumjeseca, jer su sad Sirijci željeli dodatne ustupke od Izraela (da Izrael dozvoli ekipe sirijskog Crvenog polumjeseca na Golanu).
Izglasavanje novog simbola nije prošlo bez oporbe. Sirija je odbila prihvatiti novi simbol sve dok se u Damasku ne omogući pristup humanitaraca sirijskim građanima u visoravni Golan, koja je pod izraelskom okupacijom od 1967. godine.
Konačno.
Brojne muslimanske zemlje pokušale su zaustaviti ulazak Izrael u humanitarnu organizaciju Crveni križ, no dvije trećine glasova ipak su bile pozitivne za promjenu starog simbola.
Brojne muslimanske zemlje pokušale su spriječiti uvođenje dodatnog simbola, što je tek preduvjet za mogućnost primanja Izraela u ovu organizaciju, a radi dvostrukih standarda - jednih za sve ostale, a drugih za Izrael.

O tome da li će Izrael uspjeti postati član, nakon 60 godina pokušavanja, čak i pod ovakvim, za Izrael pomižavajućim uvjetima, tek ćemo vidjeti.

Link na vijest u Večernjaku


0 odgovor(a) na “NASTAVAK SAGE O CRVENOM KRISTALU U VEČERNJAKU”

Komentiraj

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 


Impresum: