Kritika medijskih izviješća s Bliskog istoka i o Bliskom istoku, s posebnim osvrtom na hrvatske medijePRAVILA ZA REPORTERE NA BLISKOM ISTOKU


E-mail this postZapamti me (?)All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...Mitchell G. Bard March 10, 2005

Thomas Friedman 2005. godine napisao je kolumnu u kojoj je naveo osam pravila za reportere, koji izvješćuju s Bliskog istoka. Ona uključuju pravilo broj 1:
Nikad nemoj započeti svoju priču iz Libanona, Gaze, ili Iraka s prekidom vatre; prekid vatre uvijek će biti gotov prije nego se prodaju sutrašnje novine.
Pravilo broj 3:
Izraelci će uvijek pobijediti, a Palestinci će se uvijek pobrinuti da Izraelci u svojoj pobjedi ne uživaju. Sve ostalo je komentar.
Friedmanove točke su dobre, ali je on ispustio nekoliko pravila, koja njegovi kolege redovito primjenjuju. Ona uključuju slijedeće:
Nšalji priče iz arapskih glavnih gradova; to je opasno i neće ti biti dozvoljeno izvješćivanje o bilo čemu, pto se vladi ne sviđa.

Ne trudi se naučiti hebrejski ili arapski; lakše je osloniti se na medije na engleskom, a izraelski tisak već ima svo prljavo rublje, koje ti treba.

Dođi do dramatične fotke. Ako je potrebo, kontekst možeš dodati kasnije.

One person's "terrorist" is another person's "freedom fighter," so refer to Arabs who murder Israelis as "gunmen" or "militants."

Grieving family members are always good for interviews and photos; it doesn't matter if those grieving are the victims of terror or related to the terrorists.

The State Department will always leak criticism of Israel and tell you why Israel's at fault.

Report any Palestinian spokespersons' comments as facts, but always cast aspersions on the veracity of Israeli officials.

More is expected from Israelis than Arabs; therefore, whatever happens is usually the Israelis' fault.

You can always find a Jew from Brooklyn who speaks perfect English to represent the radical Israeli point of view and a marble-mouthed Israeli with a heavy accent to represent the mainstream.

If both Jews and Arabs are unhappy, you can say the coverage is fair, even if it's biased and/or inaccurate.

Find sources to quote who agree with your personal views to make your subjective reports appear objective.

Repeat Arab claims first, verify later only if challenged.

Israel and the United States are always wrong ? unless the United States is criticizing Israel.

Israelis accused of abuses are newsworthy "man bites dog" stories while Arabs who do the same things are the equivalent of "dog bites man" and can be ignored.

Remember, if you anger the Jews, the worst they'll do is complain; if you upset the Arabs, the radicals might abduct or kill you.
Oni, koji prate medije i reagiraju na antiizraelski bias, moraju biti svjesni ovih pravila. Kritika načina izvješćivanja, ispravke netočnosti i brilijantne strategije a odnose s javnošću neće promijeniti prevladavajući ton u novinskim izviješćima. Jedina nada za poboljšanje izraelskog imagea u medijima je promjena ovih pravila. Netko mnogo pametniji od mene mora naći i načina za to, jer ja ne vjerujem da je to moguće i zato će mediji i dalje nastaviti prezentirati situaciju u Izraelu u iskrivljenom svjetlu.


0 odgovor(a) na “PRAVILA ZA REPORTERE NA BLISKOM ISTOKU”

Komentiraj

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 


Impresum: