Kritika medijskih izviješća s Bliskog istoka i o Bliskom istoku, s posebnim osvrtom na hrvatske medije



KREŠIMIR RAGUŽ I JUTARNJI LIST


E-mail this post



Zapamti me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...



Da, ovaj blog je namijenjen kritici medijskih izviješća s Bliskog istoka, ali teško je odoljeti i ne citirati i jedan pozivitan primjer.

Beirut: Kršćani i suniti ovaj put ne žele ratovati
Piše: iz Beiruta Krešimir Raguž


I dok se južni Beirut svakodnevno uništava, samo nekoliko kilometara dalje u kršćanskom dijelu grada trgovine i restorani normalno rade, a bogati bejrutski kršćani ponosno pokazuju svoje Ferrarije

Reporteri Jutarnjeg lista ovih su dana, probijajući se iz Sirije kroz nepregledne kolone izbjeglica, uspjeli ući u Beirut. Ondje smo zatekli posve specifično stanje, o kojem se vrlo rijetko izvješćuje.

Kao i u ranijim ratovima u tom gradu, prema kojima je čak i glavna ulica u Mostaru tijekom sukoba između Muslimana i Hrvata zbog golemih razaranja dobila naziv Beirut, danas u Libanonu rat počinje i završava doslovo u središnjoj gradskoj ulici, koja se zove Tarik Saida El Kadimeh.

Sve južnije od te ulice, počevši s uporištem Hezbolaha u četvrti Al Dahyeh, pa do granice s Izraelom, područje je koje kontrolira šijitski Hezbolah. Tamo se gine, od tamo se bježi i većina fotografija o golemim razaranjima dolazi upravo s tog mjesta. Ono što ovu priču o Beirutu u ratu čini gotovo nevjerojatnom, druga je strane te iste ulice u kojoj od rata doslovno nema niti “r”. U njoj se, pak, odvijaju uobičajene kupnje, jede se, pije i zabavlja u restoranima. Naravno da se pritom i osluškuje što se događa u susjedstvu, no malo tko se, osim stranih turista, boji da će koji izraelski projektil zalutati u pogrešnom pravcu.

Iako stoji činjenica da su izraelski avioni tijekom posljednjih dana bombardirali navodne Hezblahove položaje sve do sjevera Libanona, pa su pogođeni i neki ciljevi s ove strane ulice, nitko od ovih ljudi ne boji se pretjerano za svoj život. Još nevjerojatnije zvuči da se dio njih čak i veseli kada nad južnim dijelom grada čuju eksploziju ili vide oblak dima, uvjeravaju nas neki od naših bejrutskih sugovornika.

Uvučeni u rat

Mi smo kršćani, a Izrael ne ratuje protiv nas nego protiv šijitskog Hezbolaha. Naravno da nitko od nas ne voli Izrael, dapače, mrzimo ga jer opet bespotrebno razara našu zemlju, što mora što prije prestati. No, ovdje nećete čuti ni jednu dobru riječ o Hezbolahu. Baš u trenutku kada smo se počeli oporavljati i živjeti normalno, kada su došle tisuće turista, isključivo zbog svojih sebičnih ciljeva Hezbolah nas je uvukao u rat koji je njihov, a ne naš - tvrde naši sugovornici, koji nisu šijiti.

Nastavite čitati Beirut: Kršćani i suniti ovaj put ne žele ratovati


0 odgovor(a) na “KREŠIMIR RAGUŽ I JUTARNJI LIST”

Komentiraj

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 


Impresum: